Zoek op
Winkelmandje

Voorbeeldig handelen voor klimaatbescherming

Duurzaam ondernemen betekent voor OLYMP ook het een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van klimaatbescherming en van de ecologische voetafdruk van het bedrijf minimaliseren. Het is ons doel om op basis van een gerichte strategie voor ons hoofdkantoor in Bietigheim-Bissingen een zo breed mogelijke klimaatbescherming na te streven. We nemen bijvoorbeeld uitgebreide maatregelen om energie te besparen en onze uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren. 

Wij gebruiken alleen groene stroom. De basis voor onze klimaatbeschermingsstrategie is onze Corporate Carbon Footprint (CCF), die we sinds 2017 jaarlijks berekenen. We zijn hierbij bijzonder ver gegaan en hebben - in tegenstelling tot wat gebruikelijk is - ook rekening gehouden met de mobiliteit van onze meer dan 500 medewerkers op de locatie Bietigheim-Bissingen.

Zelfs na uitgebreide reductiemaatregelen zijn er nog steeds restemissies die niet kunnen worden vermeden. Daarom is het dringend noodzakelijk klimaatbeschermingsprojecten financieren in samenwerking met de klimaatbeschermingsdeskundigen van ClimatePartner.  

5 stappen naar klimaatbescherming

OLYMP streeft naar een transparante en ambitieuze klimaatbescherming ter plaatse. Hiervoor zijn wij ClimatePartner-gecertificeerd. ClimatePartner-gecertificeerde bedrijven krijgen deze onderscheiding alleen als ze vijf stappen hebben doorlopen op weg naar een alomvattende klimaatbeschermingsstrategie: 1. De uitstoot van broeikasgassen zijn berekend. 2. Er zijn reductiedoelen gedefinieerd. 3. Reducties worden continu geïmplementeerd. 4. Klimaatbeschermingsprojecten worden gefinancierd. 5. De communicatie is transparant. Het label "ClimatePartner-gecertificeerd bedrijf" en de bijbehorende specifieke Climate ID-website maken alle vijf stappen transparant.

Nu ontdekken

De bouwstenen van onze klimaatbeschermingsstrategie in Bietigheim-Bissingen

In 2013 hebben wij het nieuwe OLYMP Logistik-Zentrum (OLZ) in Bietigheim-Bissingen in gebruik genomen. Het qua combinatie van shuttle- en hangbaantechnologie grootste en wereldwijd unieke overhemdenmagazijn wordt niet alleen gekenmerkt door zijn hoge functionaliteit en prestaties, maar vooral ook door zijn duurzaamheid. 

De duurzame kenmerken zijn:
– een economische bouwconstructie met thermisch isolatiesysteem
– een duurzaam energieconcept op basis van een warmtekrachtkoppelingcentrale (WKK)
– het gebruik van afvalwarmte, warmtepompen en een innovatief koelconcept
– het gebruik van geothermische energie en een fotovoltaïsch systeem
– de opslag van overtollige warmte of koude in een sprinklertank
– het gebruik van zeer energie-efficiënte opslag- en transportsystemen

Met behulp van deze innovatieve technologie zijn wij in staat om bijna de gehele elektriciteitsbehoefte van de fabriek zelf op te wekken. Een uitgebreide dakbegroening als maatregel tegen oppervlakgebruik en afdichting met regenretentiefunctie completeren het ecologische concept. 

Blokverwarmingscentrale met koppeling van kracht en warmte

Onze blokverwarmingscentrale

Onze gasgestookte blokverwarmingscentrale wekt zowel thermische als elektrische energie op dankzij warmtekrachtkoppeling. Ongebruikte warmte kan tijdelijk worden opgeslagen in het sprinklerbekken. Overtollige elektriciteit voeden we terug in het openbare net. Het nuttig thermisch vermogen van de OLYMP WKK-eenheid bedraagt 272 kW, het elektrisch vermogen 200 kW. 

Milieuvriendelijke zonne-energie voor ons logistiek centrum

Onze zonne-energiecentrale

Op het dak van het logistiek centrum OLYMP is sinds de ingebruikname in 2013 een fotovoltaïsche installatie in bedrijf. De opgewekte zonne-energie wordt grotendeels door het bedrijf zelf verbruikt, overtollige stroom wordt aan het openbare net teruggevoed. Op die manier vermijden wij CO2-emissies van onze bedrijfsactiviteiten en voegen wij tegelijk waarde toe aan de samenleving.

Geothermie: Energie uit de diepten van de aarde

Onze geothermische installatie

Voor de nieuwbouw van het OLYMP Logistik-Zentrum is van meet af aan gekozen voor een duurzaam energieconcept met restwarmtebenutting, warmteterugwinning en warmtepompen. De energie uit de bodem wordt bruikbaar gemaakt voor verwarmingsdoeleinden door deze samen te persen tot een hoger energieniveau. De warmtepomp kan bivalent worden gebruikt voor zowel verwarmings- als koelingsdoeleinden en wordt tijdens overgangsperioden en bij piekbelastingen ingezet. Dit zorgt op basis van de koelfunctie voor de regeneratie van het warmtereservoir. 

Dit zou u ook kunnen interesseren